
Det er ikke sikkert den neste kunden din får førsteinntrykket av salongen din når hun kommer inn døra. Kanskje møter hun dere for første gang når hun søker etter frisør på Google. Gir salongen din et godt førsteinntrykk der? (Foto: Depositphotos)
De tre viktigste digitale rommene for frisørsalonger
Mange av dine nye kunder møter salongen for første gang når de er på internett. Gir salongen din et profesjonelt digitalt førsteinntrykk?
Av Kari W. Romøren | Daglig leder i Plikstre
Som sjef for en frisørsalong legger du sikkert mye arbeid i å gi et godt førsteinntrykk til kundene. Du sørger for at det er rent og ryddig i salongen. Du sørger for at en av dere som jobber i salongen løfter blikket og sier hei til alle nye kunder som kommer inn. Du sørger for at alle dere som jobber i salongen ser freshe ut og er fine på håret.
Men har du tenkt over at det ikke er sikkert at det er i den fysiske salongen de nye kundene dine får sitt førsteinntrykk?
Mange av de nye kundene dine møter salongen for første gang i et digitalt rom. Derfor er det er like viktig å fremstå profesjonell i disse rommene som i den fysiske salongen.
Jeg har laget en oversikt over de tre viktigste digitale rommene for frisørsalonger – og hva du bør gjøre der for å gi et godt førsteinntrykk:
1. Salongens nettside
Nettsiden til salongen er på en måte de digitale rommenes hovedkontor. Det er her du har muligheten til å vise kundene hvem dere er og hva dere står for.
Har du en utdatert nettside som er treg, har gammeldags design og er vanskelig å finne frem på, gir du kundene inntrykk av at dere er frisører som ikke synes det er så viktig å følge med på trender.
Nettsiden til salongen behøver ikke å være så kompleks eller stor – i mange tilfeller holder det med en én-sider som viser frem varme bilder av salongen og dere som jobber der, åpningstider og prisliste. En slik enkel nettside skal koste under 10.000 kroner å få satt opp om du velger riktig leverandør.
Og det aller viktigste til slutt: Nettsiden må gi mulighet for å bestille time direkte. Online booking er et digitalt minimumskrav hvis du skal drive frisørsalong i 2018. Her finnes det mange gode leverandører av løsninger du kan knytte deg til.
2. Salongens Facebook-side
9 av 10 kvinner over 18 år har Facebook-profil. Av de som bruker Facebook, er 85% innom hver eneste dag. Det gjør Facebook til et digitalt rom der du har gode muligheter til å møte kundene dine ofte.
Sosiale medier som Facebook er i tillegg spesielt godt egnet for kundekommunikasjon for frisørsalonger, blant annet fordi det legger til rette for en personlig tone mellom frisør og kunde (les mer om det her).
Jeg har tidligere skrevet mye om hvordan du bør gi kundene dine verdi via Facebook-siden til salongen. Se for eksempel blogginnleggene om hvordan du bygger følgere, hvor ofte du bør poste og hvordan du gir kundene dine innhold de setter pris på.
Det aller viktigste rådet jeg vil gi, er likevel å huske på at alt du gjør på Facebook kan bli sett av et potensielt stort publikum. Det gjelder også de ubehagelige samtalene med misfornøyde kunder. Begynner du å diskutere med slike kunder på Facebook-siden til salongen, går du i fella.
3. Google
Hvis du ikke har sørget for at salongen din dukker opp i resultatet når noen i ditt område søker etter frisør, er det nesten som om du i forrige årtusen lot være å ha telefonnummeret til salongen i telefonkatalogen.
Hver måned gjøres det i Norge 15.000 søk etter frisør på Google. Dette er kunder som er klare til å bestille time, og som velger enkleste utvei når de søker: De klikker på resultatet som havner øverst. Det å sørge for at man havner i toppen av søkeresultatet, er dermed en veldig billig måte å få nye kunder til salongen på.
Det går også an å havne i toppen på søkeresultatet uten å betale penger til Google. Det er litt mer tidkrevende å få til, men med hjelp fra en god webleverandør skal det være mulig å hevde seg i søkeresultatet på ditt lokale marked.
Henger salongen din bakpå i de digitale rommene? Book gjerne en halvtimes gratis rådgivningssamtale hos oss, så kan vi gi deg noen tips til hva du bør gjøre for å komme frempå.

Kari W. Romøren
Daglig leder
Kari W. Romøren startet i 2017 digitalbyrået Plikstre, som hjelper bedrifter med å lykkes i digitale kanaler. Hun har tidligere vært nettredaktør for Det Nye, og har i tillegg 20 års erfaring med journalistikk og digital utvikling fra VG, NRK, Egmont og Dagens Næringsliv.
Trenger du hjelp?
Plikstre kan hjelpe salongen din med å lykkes i digitale rom.
Send oss gjerne en uforpliktende epost på hei@plikstre.no for å høre mer om hva vi kan gjøre for å hjelpe deg med å øke omsetningen.
Siste fra bloggen
Hvordan få fart på en konkurranse på Facebook
Konkurransen i midten slo de andre to ned i støvlene. Men det var ikke først og fremst på grunn av premien.
Hvordan doble engasjementet og rekkevidden
Dobling av rekkevidden og engasjementet i løpet av én måned? Joda, det er mulig.
Bli en femstjerners salong
Her er noen tips til hvordan du får kundene til å strø om seg med stjerner på Facebook-siden til salongen.
Roper du uten at noen hører det?
Slik finner du ut om det du poster faktisk kommer frem til de du ønsker å nå.
Slik håndterer du mugne kunder
Har du en sinna kunde på Facebook-siden din? Her er fem råd til hvordan du håndterer henne.
De synlige salongene får flest kunder
Salonger som befinner seg på steder med stor trafikk, får flere kunder. Det gjelder både digitalt og i den virkelige verden.
Markedsføring koster ikke penger
Hvis du ser på penger du bruker på markedsføring som en kostnad, bruker du pengene på feil sted.
Fem ideer til Facebook-annonser som gir flere kunder i salongen
Har du et lite markedsføringsbudsjett for annonsering i 2018, har jeg ett godt råd: Bruk alle pengene på Facebook.
Derfor må du unngå å gi kundene dine gode tilbud
Du vil ikke tro hvor mye gode tilbud kan irritere kundene dine.
30 lenker du kan poste på Facebook-siden til salongen
Her er vår nyttårsgave til deg: 30 lenker med innhold om hår – inkludert tekster – som du kan legge rett ut på salongens Facebook-side.
Slik skaper du digital verdi for kundene
For å finne ut hva du skal poste på salongens Facebook-side, må du ta på deg kundens sko.
Ny logo og nettside til godt under 10.000
Noen ganger er det viktigste at det gjøres enkelt og billig. Da er det greit å vite om snarveiene!
5 feller du må passe deg for
Publiserer du innlegg på salongens Facebook-side? Pass deg for disse 5 fellene – som kan koste deg dyrt.
Hvor mye tid skal du bruke på salongens Facebook-side?
Du har 1000 oppgaver i salongen. Og å drifte Facebook-siden er en av de som kommer langt ned på listen. Her er oversikten som gir deg løsningen på tidsklemma!
Så ofte bør du poste
For sjelden gir dårlig effekt, og for ofte kan få brukerne til å avfølge salongen. Hva er det perfekte antallet Facebook-postinger du bør ha i løpet av en uke?
Så har du fått mange følgere på Facebook. Hva nå?
Slik går du fra følgere på Facebook til penger i kassa.
Slik får du flere bruder inn i salongen
Mange som skal gifte seg til våren starter jakten på den perfekte frisøren akkurat nå. Med annonsering på Facebook har du muligheten til å vise disse hva salongen din kan by på!
Slik bygger du følgerskare på Facebook
Slik bruker du konkurranser til å bygge opp antall følgere på Facebook – uten å bruke en krone på annonsering.
Gjør kundene dine til salongens salgsagenter
Kom inn i den gode sirkelen som gjør kundene dine til salongens fremste salgsambassadører.
Sosiale medier + frisørsalonger = sant
Her er tre gode grunner til at frisørsalonger bør bruke markedsføringsbudsjettet sitt på sosiale medier.